Орчин үед хүмүүсийн амьдралыг хамгийн ихээр хөнгөвчилж байгаа зүйлсийн нэг бол яахын аргагүй печь билээ. Бид богино долгионы зуух буюу печийг хүнсний зүйл гэсгээх, хоол халаах болон богино хугацаанд хоол хийхэд хэрэглэдэг. Олон улсын эрдэмтэд, ДЭМБ-ын шинжээчдийн мэдээлснээр, богино долгионы зууханд зарим хоол хүнсийг халааж, болгох нь эрүүл мэндэд маш их сөрөг нөлөө үзүүлдэг байна. Ялангуяа бууцайг эл зууханд ойртуулах ч хэрэггүй, учир нь хорт хавдар үүсэх эрсдэл өндөр байдаг аж. Энэ мэтээр судлаачид богино долгионы зууханд халааж болохгүй хүнсний бүтээгдэхүүний жагсаалт гаргажээ.
Үүнд: мөөг, өндөг, тахианы мах, төмс, будаа, бууцай, цөцгийн болон хушганы тос, авокадо, ойн самар буюу фундук багтсан байна. Жишээлбэл, богино долгионы зууханд халааж, болгосон мөөг, тахианы мах хоол боловсруулах эрхтэнийг хямраадаг бол будаа, төмсний ашигт бодис, амин дэм алдагддаг гэнэ.
Халуун ногоог халаахад гал гарахгүй боловч хүний биед маш хортой гэдэг нь тодорхой.